Hier vind je een leuke knutseltip en twee recepten om zelf peperkoek te bakken.
Liefdeswoorden voor Emma
Haal je affiche en knuffelwoorden op in één van de 15 Gentse bibliotheken. Of download hier de tekening en ga meteen aan de slag om lieve zinnen te bedenken.

Ambachtelijke Peperkoek
(recept Adriaan Bruwé)
Ambachtelijke peperkoek maak je in 2 fases. Je maakt eerst een gronddeeg. De dag daarna verwerk je dat in het deeg van de peperkoek. Maak je liever een snel recept? Dan scrol je best nog even verder.
Gronddeeg:
Ingrediënten
- water: 130 gr
- oude peperkoek: 40 gr
- honing: 360 gr
- roggebloem: 400 gr
Werkwijze
1. Breng het water, de honing en de oude peperkoek aan de kook (niet laten doorkoken).
2. Meng met de roggebloem tot een homogene massa.
3. Strijk een plaat in met olie en stort het deeg hierop uit.
4. Dek af met folie en laat minimum 24u rusten in de koelkast.
Peperkoekdeeg:
Ingrediënten
- gronddeeg: 800 gr
- honing: 120 gr
- peperkoekkruiden of meng zelf kaneel, gember, nootmuskaat, foelie, gemalen kruidnagel en gemalen steranijs: 8 gr
- bicarbonaat: 10 gr
- azijn: 10 gr
- parelsuiker: 200 gr
Werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Meng alles samen in de kneder tot een homogeen deeg.
3. Verdeel gelijkmatig over een bakplaat die met papier bekleed is (of gebruiken een cake- of broodvorm).
4. Bak het deeg 45 minuten in de oven.
5. Bestrooi met parelsuiker.
6. Bak nog 45 minuten verder af in de oven.
Laten afkoelen en smullen maar!
Snelle Peperkoek
(Recept Richard Bertinet in Crumb)
Ingrediënten
- honing: 350 gr
- donkerbruine suiker: 40 gr
- bloem: 125 gr
- roggebloem: 125 gr
- peperkoekkruiden of meng zelf kaneel, gember, nootmuskaat, foelie, gemalen kruidnagel: 10 gr
- gemalen steranijs: 1 theelepel
- bakpoeder: 20 gr
- ei: 2
- volle melk: 100 gr
- boter: 20 gr
Werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Smelt de honing en de suiker zachtjes in een steelpan.
3. Meng de bloem, roggebloem, gemengde kruiden, steranijs en bakpoeder in een kom.
4. Meng de eieren en de melk in een andere kom. Voeg er de honing met suiker mengeling aan toe. Voeg dit geheel toe aan de bloem en meng tot je een deeg hebt.
5. Smelt de boter en gebruik dit om de binnenkant van een bakvorm in te smeren.
6. Vul de bakvorm met het deeg en bak gedurende 35 minuten in de oven tot de bovenkant donkerbruin is.