Wandelzoektocht

Volg de geur van peperkoek door Gent en laat je vergezellen door Wouter Deprez zijn warme stem. Zo kom je te weten hoe bakkerszoon Martinus het hart van Emma, zijn eigen hart en dat van alle Gentenaars weet te veroveren. 

start: Coyendanspark – Herberg Macharius
einde: Zandberg
wandelafstand: 2,6 km

TIP: kan je dubbelzijdig printen? Dan kan je de gids met een Adobe PDF reader als een handig boekje printen. Printen, de hele stapel in één keer plooien en klaar! Lees hier hoe.

Je kan de route ook via GPS volgen op Route You

Doe je liever de hele wandeling met je smartphone als gids? Volg hieronder mee:

Op de route wachten jou 15 haltes.  Daar kom je telkens iets te weten over Gent of moet je een opdracht doen, een woordletter zoeken of een vraag beantwoorden. De oplossingen van de vragen vind je helemaal onderaan. Maar… spieken is verboden. Stadsraconteur Wouter Deprez loodst je met zijn warme stem door het Gent van Graaf Guido de Groote, Emma, Vos, Martinus, Eekhoorn en Leeuw. D’amuseleute!

1. ER WAS EENS… EEN PEPERKOEKEN LIEFDESQUEESTE
Coyendanspark

Hier begint het verhaal van ienen mee suiker. En dat is niet zomaar toevallig, lees maar in het Gents wist-je-datje waarom!

Gents wist-je-datje:
Onze queeste begint niet toevallig op deze plek. Want wist je dat Gent hier ontstaan is aan de samenvloeiing van Leie en Schelde? Op deze plek sloegen de Romeinen ooit hun kamp op en verzamelden de Vikingen hun oorlogsvloot.
Je ziet de ruïnes van de Sint-Baafsabdij. een van de machtigste Benedictijnerabdijen van Vlaanderen. Hier, in Portus Ganda kon de middeleeuwse stad uitgroeien tot het mooie Gent zoals we dat vandaag kennen.

Wandel straks verder naar de Bavobrug en luister daar naar het eerste fragment van Wouter Deprez. 

2. VOS KOM UIT JE HOL
Bavobrug – Veermanplein (zwembad Van Eyck)

Doe-opdracht:
Sluw als hij is, zorgt Vos ervoor dat niemand hem kan vinden nadat hij Emma in het Belfort heeft opgesloten. Laat zien hoe goed jij jezelf kan verstoppen op dit plein met heuvels, bomen en trappen. Duid één iemand van de groep aan als zoeker. Die gaat met gesloten ogen op de brug staan en telt tot 15. Intussen verstopt de rest zich vliegensvlug over het plein. Na 15 seconden opent de zoeker de ogen en roept: “Vos, kom uit je hol!”. Dan gaat hij iedereen zoeken. De winnaar is de vos die het laatst ontdekt wordt.

Gents wist-je-datje:
Waar ooit de Vikingvloot aangemeerd lag, zie je nu een haven voor pleziervaart. Op deze plek, Portus Ganda, komen de rivieren Leie en Schelde samen. Om verschillen in het waterpeil binnen en buiten de stad te reguleren,
bouwde men verschillende sluizen. De sluis aan de Oude Beestenmarkt de Scaldissluis. Scaldis is Latijn voor Schelde. Heb je een kano of kajak, dan kan je via een speciale glijbaan langs de sluis tot hier varen. Cool!

3. WAKEN EN ANDERE BEESTENZAKEN
Oude Beestenmarkt

Doe-opdracht:
Goed zo, je hebt je met succes verstopt. Nu moet je ongezien de Oude Beestenmarkt zien over te geraken. Op dit plein verkopen veeboeren elke zondagochtend hun kleinvee. Weet jij welk van onderstaande boerderijdieren alarm slaat wanneer er een vos op het erf komt? Geef het antwoord door het beest zo goed mogelijk uit te beelden. En ja, geluid maken is een must.

1. stier
2. gans
3. varken

4. LOPEND VUURTJE
Bisdomkaai 

Doe-opdracht:
Het gerucht gaat razendsnel door Gent: Emma is veranderd in een peperkoeken vrouwtje en zit gevangen in het Belfort! Kunnen jullie ook zo goed geruchten verspreiden? Ga op één rij zitten aan de kaai. De eerste fluistert een gerucht in het oor van de tweede. Deze fluistert het op zijn beurt in het oor van de volgende en zo verder. Is het gerucht dat de laatste in het oor gefluisterd krijgt nog steeds hetzelfde? Probeer tot het lukt. 

Hierbij een voorbeeldig gerucht: 
Het waren zeker en vast de spuwertjes van het Belfort die aan de Gentenaar hebben laten weten dat Emma gevangengehouden wordt door de draak in de bovenste torenkamer van het Belfort! 

Gents wist-je-datje: In de jaren 60 werd dit stukje Schelde dichtgegooid om er een parking op te bouwen, maar sinds 2018 vloeit de Schelde hier opnieuw. Aan de waterkant zie je het bronzen standbeeld van Willem I. Hij was van 1815 tot 1830 de koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Gedurende 15 jaar waren België en Nederland dus 1 land. Willem I stichtte de Gentse Universiteit, liet het kanaal Gent-Terneuzen graven en breidde de Gentse zeehaven uit. 

5. BETER  ÉÉN VOET IN DE LUCHT, DAN TWEE OP DE GROND
Maaseikplein  

Doe-opdracht:
Het lukt de bakkers maar niet om degelijke peperkoeken mannetjes te maken. Ze bleven niet recht op hun benen staan en vielen in stukjes uiteen. Wie van jullie zou wél een goed peperkoeken mannetje zijn? Kies allemaal een houten schaap uit en ga vervolgens tegelijk op één been staan. Wie het langst op één been kan balanceren krijgt de titel ‘meesterkoek’.

6. IN HET HOL VAN DE LEEUW
Gouvernementstraat (Provinciehuis)

Doe-opdracht:
Martinus schakelt zijn trouwe vrienden Leeuw en Eekhoorn in om Emma te bevrijden. Hij trekt daarvoor naar dit Provinciehuis, waar Leeuw samenwoont met zijn broers en zussen.

Weet je hoe groot de familie van Leeuw is? Hoeveel leeuwen tel je op de gevel?
Martinus wil ook de sleutel van het Belfort meenemen. Bij welk stadsschild vindt hij die sleutel?

Gents wist-je-datje:
Het portaal van dit gebouw uit de jaren ‘50 beeldt de provincie Oost-Vlaanderen uit. Bovenaan zie je het wapenschild van de provincie, daaronder dat van de stad Gent. De man met de baard symboliseert de Schelde en de jonge vrouw geeft gestalte aan de Leie.

7. APPELSIEN, LAAT U ZIEN
Kouter

Gents wist-je-datje:
De 18 planten die de Amerikaanse kunstenares Jessica Diamond uitkoos voor het kunstwerk Mystic Leaves, vond ze op het Lam Gods. In de nerven van de bladeren lees je telkens hun Middelnederlandse naam: Pisblomme * Druiveleer * Sijnksenblomme * Booghout * Goudwurtel * Maagdekruid * Roze * Klaver * Speenkruid * Muggeetje * St-Jozefslelie * Wildekeze * Slangenkruid * Appelsien * Hondsribbe * Avondzoete * Violet * Fijge

Doe-opdracht:
Beklim de kiosk. Van hier heb je een supermooi zicht op het gele paleis van de Graaf. Wie naar de grond kijkt, ziet dat er 18 bronzen bladeren in het plein verwerkt zijn. In elk blad werd een plantennaam geschreven. Vermits appelsiensap de absolute lievelingsdrank van de Graaf is, liet hij het woord ‘appelsien’ schrijven op één van de bladeren. Kan jij dat blad vinden?
Kan je nog niet lezen? Doe op elk blad een vrolijk dansje.

8. LAAT DE ZON IN JE HART
Zonnestraat 15

Zoek een letter:
De kranten koppen het op hun voorpagina’s: het eerste van 100.000 peperkoeken harten hangt aan de gevels! Zie jij het? (Tip: kijk omhoog bij nr. 27). In de etalage van de krantenwinkel zit een letter verstopt. Schrijf hem op. Je komt deze wandeling nog 3 etalages met verborgen letters tegen. Op het einde kan je met de 4 letters een smakelijk woord vormen.

9. EEN KOEKJE VAN EIGEN DEEG
Recollettenlei 1

Doe-opdracht:
30.000 peperkoeken mannetjes… 100.000 harten… de ovens van de Gentse bakkers draaien overuren! Maar weet jij eigenlijk waarvan peperkoek gemaakt wordt? Ga op deze website op zoek naar alle ingrediënten en bak thuis je eigen peperkoek. 

10. LETTERKUNST
Ajuinlei 

Zoek een letter:
De letter in de vitrine van een iconische tekenwinkel, is de tweede letter voor jouw woord.

11. GELUKSVOGELS
Predikherenlei

Doe-opdracht:
Martinus en Emma kunnen best wat geluk gebruiken om bij elkaar te geraken. Maar ook andere mensen hebben het in deze vreemde periode soms moeilijk. Gelukkig kan jij hen opvrolijken met een vreugdevolle nieuwjaarswens! Spreek een voorbijganger aan en wens hem of haar met dit karamellenvers het allerbeste voor 2021. 

Ik wens u iets goeds en iets lekkers.
Iets geks. Nee, nóg gekkers.
Iets aardig en liefs.
Gewoon, veel positiefs.
En voor 2021: ienen mee suiker!

Gents wist-je-datje:
Wanneer de stad in duisternis baadt, lichten de vogels in de boom aan de overkant van het water blauw op. Het kunstwerk verwijst naar het sprookje l’Oiseau bleu van Maurice Maeterlinck. De Gentse Nobelprijswinnaar noemde zijn sprookje ‘een zoektocht naar het geluk’.

Zoek een letter:
Piep snel eens in de etalage van Dille & Kamille. Vind je de derde letter? Hier zijn zeker ook koekkruiden te koop.

12. OVERAL DRAKEN
Sint-Michielshelling, bovenop de brug

Doe-opdracht:
Vanop deze brug kijk je recht naar het Belfort, waar de draak Emma bewaakt vanop de torenspits. Maar als je goed kijkt, zie je nog een paar draken. Speur de de lantaarnpalen af en tuur eens naar het water. Vind je er ook één op een gevel? Hoeveel draken zie jij? 

13. TOON UW KRIJGSKUNSTEN
Onder de Stadshal

Doe-opdracht:
Net voor de klok 12 uur slaat, barst de strijd los. Leeuw vuurt het leger aan en Eekhoorn klimt het Belfort op. Ben jij even dapper? Beeld een gevechtsscène met een draak uit en maak er een coole foto van. Post je de foto op Facebook of Instagram? Gebruik dan #ienenmeesuiker. 

Zoek een letter:
Max heeft de laatste letter voor jou verstopt. Zoek hem snel voor de draak er de vlam in schiet en vorm hieronder het woord.
Ik heb zo veel zin in een __ __ __ __

14. TROUWEN EN EEN FEESTJE BOUWEN
Stadhuis, Botermarkt

Doe-opdracht:
Op de trappen van het stadhuis organiseert de Graaf een groot trouwfeest voor Emma en Martinus. De Graaf is zo gelukkig dat hij elke Gentenaar een peperkoeken hart met suiker geeft. En Leeuw? Die krijgt een ereplaats op het wapenschild van Gent, omdat hij zo moedig was. 
Weet jij welke van deze vlaggen de vlag van Gent is?

Gents wist-je-datje:
Bij de restauratie van het Gentse stadhuis schilderde men de regenpijp terug in de oorspronkelijke kleuren uit de zestiende eeuw: blauw en wit. Het ziet er wat vreemd uit, maar in die periode gaf men alle afvoerbuizen en goten vaste kleuren. Op die manier wisten de mensen welke functie ze hadden. Blauw en wit wilde zeggen dat de buis water van de hemel naar de grond afvoerde en dat het water drinkbaar was. Dus neen, het heeft niets te maken met de kleuren van voetbalploeg AA Gent.

15. EN DE VOS, HIJ SLOOP WEG
Zandberg

Doe-opdracht:
Terwijl het volk feest viert, sluipt Vos geruisloos via de Zandberg de stad uit en pakt zijn biezen naar het Waasland, waar een nieuwe uitdaging wacht.
Op deze Zandberg eindigt de queeste en rest je nog één opdracht: probeer samen ongezien het plein af te sluipen.

Supertof dat je mee deed! Emma, Martinus en alle feestvierders wensen je een hartverwarmend 2021!

Maakte je onderweg leuke foto’s? Post ze zeker op Facebook of Instagram met #ienenmeesuiker

.

.

.

OPLOSSINGEN:

3. Gans: men noemt de gans ook wel eens ‘gevleugelde waakhond’. 

6. Minstens 7 leeuwen wonen er in het Provinciehuis. Martinus vindt de sleutel in Temse.

7. Het blad van de appelsien bevindt zich tussen de kiosk en de uitgang van de parking, ter hoogte van nr. 173. 

9. De ingrediënten van peperkoek zijn: Water, oude koek, honing, roggebloem, koekkruiden (kaneel, steranijs, gember, nootmuskaat, foelie en kruidnagel), bicarbonaat, azijn en parelsuiker.

12. Er zijn 5 draken: op het Belfort en op de middelste lantaarnpaal van de Sint-Michielsbrug. Ook op het water vind je moeder en dochter draak. Als je vanop de brug naar het Belfort kijkt, zie je ook een draak op de gevel rechts naast de Sint-Michielsbrug. 

13. Het 4-letterwoord is, hoe kan het ook anders: KOEK.

14. De vlag van Gent is de zwarte met de witte leeuw op.